Anonim Şirket Tarafından Bastırılan Hisse Senetlerinin Pay Defterine Kaydedilmesi
Bastırılan hisse senedinin pay defterine kaydedilmesi – Bu yazımızda, anonim şirketin pay senetlerinin kaydını ele alıyoruz.
Anonim Şirketlerde Pay Senedi Bastırma Zorunluluğu
6762 sayılı eski Ticaret Kanunu’nda, anonim şirketlerin ortaklarının sahip oldukları payları belgelemek için çıkarılan belgelere “hisse senedi” adı verilirdi ve bu belgeler, şekil unsurlarından çıkarılma koşullarına kadar detaylı hükümler içermekteydi. Ancak, bu hükümlere rağmen, eski kanun anonim şirketlerin hisse senedi bastırmasını zorunlu kılmamaktaydı. Bu sebeple, pay devirlerinden kaynaklanan vergisel avantajlardan yararlanmak amacıyla bile, hisse senedi bastıran şirketler dışında, genellikle hisse senedi bastırılması uygulamasına pek rastlanmamaktaydı.
1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ise, halka açık olmayan anonim şirketler için hisse senedi yerine “pay senedi” terimini kanuni olarak benimseyerek, belirli koşullar altında pay senedi çıkarılmasını zorunlu kılmıştır. Bu zorunluluk, payın nama veya hamiline yazılı olmasına göre farklı kurallara bağlanmıştır.
Hamiline yazılı paylar için, yönetim kurulu, pay bedelinin tamamının ödendiği tarihten itibaren üç ay içinde pay senetlerini bastırmak ve pay sahiplerine dağıtmak zorundadır. Bu süreçte, yönetim kurulu tarafından alınan bastırma kararı ticaret siciline tescil ettirilir ve ilan edilir; ayrıca şirketin internet sitesinde de yayımlanır. Tescil ve ilan işlemlerinden sonra üç aylık bir süre içinde pay senetleri dağıtılmalıdır.
Nama yazılı paylarda ise, kapalı anonim şirketlerde pay senedi bastırma zorunluluğu, azlık pay sahiplerinin talebine bağlıdır. Azlık, şirket sermayesinin en az onda birini temsil eden pay sahipleridir ve TTK’nın ilgili maddesine göre azlık talep ettiğinde yönetim kurulu pay senetlerini bastırmak zorundadır. Azlık talepte bulunmazsa, yönetim kurulunun pay senedi bastırma yükümlülüğü doğmaz.
Dolayısıyla, yönetim kurullarının TTK tarafından getirilen bu düzenlemeye uygun olarak, pay senedi bastırma zorunluluğunu yerine getirmesi gerekmektedir. Bu süreçte, kanunun şekil şartlarına ve güvenlik önlemlerine dikkat edilmelidir.
Defterin Tanımı
Bu defter; anonim şirketlerde pay sahiplerinin kaydedildiği ciltli ve sayfaları müteselsil sıra numaralı bir ticari defterdir. Deftere, senede bağlanmamış pay ve nama yazılı pay senedi sahipleriyle, intifa hakkı sahipleri kaydedilir.
Deftere Yapılacak Kayıtlarda Asgari İçerik
Deftere yapılacak kayıtların en az aşağıdaki bilgileri içermesi şarttır:
a) Pay sahibinin adı soyadı veya unvanı,
b) Pay sahibinin iletişim bilgileri,
c) Varsa pay üzerindeki intifa hakkı sahiplerinin adı soyadı veya unvanı ve intifa hakkı sahibi oldukları paylar,
ç) Varsa intifa hakkı sahiplerinin iletişim bilgileri,
d) Payın nominal değeri,
e) Sahip olunan pay sayısı ve toplam tutar,
f) Payın tertibi,
g) Payın edinme tarihi,
ğ) Deftere kayıt tarihi,
h) Payın senede bağlanıp bağlanmadığı ve türü,
ı) Payın edinimi ve devrine ilişkin gerekli açıklamalar.
Pay Senetlerinin Kaydı
Anonim şirketlerde deftere sadece nama yazılı pay senetleri kaydedilir; hamiline yazılı pay senetleri deftere kaydedilmez.
Hatta, senede bağlanmamış hamiline yazılı paylar senede bağlanıp, senetlerin pay sahiplerine teslim edildikleri tarihten itibaren 10 gün içerisinde defterde açıklanmak suretiyle defterden silinir.
Bastırılan hisse senedinin pay defterine kaydedilmesi ile ilgili detaylı bilgi ve destek talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.