Şarta Bağlı Sermaye Artırımının Tescili İçin Gerekli Belgeler
Şarta bağlı sermaye artırımı (ŞSA), 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile getirilen yeni bir yöntemdir. Nadir hatta bildiğimiz kadarıyla hiç uygulaması olmayan bir artırım türüdür.
I.ŞSA İçin Gerekli Belgeler
ŞSA’ya dayanak olan şirket sözleşmesi değişikliğine ilişkin tescil başvurusunda aşağıdaki belgeler ticaret sicili müdürlüğüne verilir:
a) ŞSA’ya ilişkin genel kurul kararının noter onaylı örneği.
b) ŞSA’ya imkân sağlayan şirket sözleşmesi değişiklik metni.
II.Sözleşme Tadil Metninde Yer Alması Gereken Olgular
Ticaret sicili müdürlüğüne verilecek şirket sözleşmesi değişiklik (tadil) metninde aşağıda belirtilen olgular yer almalıdır:
a) ŞSA’nın itibari değeri.
b) Payların sayıları, itibari değerleri ve türleri.
c) Değiştirme veya alım hakkından yararlanabilecek gruplar.
ç) İmtiyazlı payların bulunması halinde, konuları ve bunlara bağlanan haklar.
d) Pay sahiplerinin rüçhan haklarının kaldırılmış bulunduğu ve bunun miktarı.
e) Varsa yeni nama yazılı payların devrine ilişkin sınırlamalar.
f) Değiştirme ve alım hakları içeren tahviller ile benzeri borçlanma araçları öncelikle pay sahiplerine önerilmiyorsa, değiştirme veya alım haklarının kullanılma şartları ile ihraç bedelinin hesaplanmasına ilişkin esaslar.
III.Tescil
ŞSA’nın yapılabilmesine ilişkin olarak aşağıdaki olgular tescil edilir:
a) ŞSA’ya imkân tanıyan şirket sözleşmesi değişikliğine ilişkin genel kurul kararı.
b) Şirket sözleşmesinde ŞSA’yı düzenleyen hükümler.
IV. Artırımın Gerçekleştirilmesi Esnasında Verilecek Belgeler
ŞSA’nın gerçekleştirilmesine ve buna bağlı şirket sözleşmesinin değişikliğine ilişkin tescil başvurusu, yönetim kurulu tarafından yapılır. Başvuru, hesap döneminin kapanmasından itibaren en geç üç ay içinde yapılmalıdır. Başvuruda aşağıdaki belgeler ticaret sicili müdürlüğüne verilir:
a) Şirket sözleşmesi değişikliği Ticaret Bakanlığı veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazısı.
b) ŞSA’nın gerçekleşmesi nedeniyle şirket sözleşmesinde yapılması gereken değişikliğe ilişkin yönetim kurulu kararının noter onaylı örneği.
c) Gerçekleşen artırıma uyarlanmış şirket sözleşmesinin değişik metni.
ç) Değiştirme ve alım haklarının sona erdiğinin de doğrulandığı artırıma ilişkin yönetim kurulu beyannamesi.
d) 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 39. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre yapılacak ödemenin (artırılan tutarın onbinde dördü) gerçekleştirildiğini gösterir belge.
Yönetim kurulu tarafından ŞSA’ya imkân tanıyan hükmün şirket sözleşmesinden çıkarıldığına ilişkin olgunun tescili için yapılacak başvuruda ise ticaret sicili müdürlüğüne aşağıdaki belgeler verilir:
a) ŞSA’ya imkân tanıyan hükmün şirket sözleşmesinden çıkarılmasına ilişkin yönetim kurulu kararı.
b) ŞSA’ya imkân tanıyan hükmün çıkarıldığı şirket sözleşmesinin yeni metni.
Şarta bağlı sermaye artırımı hakkında daha detaylı bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ortaklıklar Hukukunda ve pay senetlerinde 25 yılı aşkın uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle size yardımcı olmaya hazırız. Ayrıca, ortaklıklara ilişkin binlerce içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşmak için Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne üye olabilirsiniz.