Şirketler Topluluğunda Bildirim, Tescil ve İlan Yükümlülükleri
Şirketler topluluğunda pay devri bildirimleri konusunu merak ediyorsanız, bu yazımıza göz atabilirsiniz.
I. Topluluğun Oluşumu
Topluluk, hakim bir ticaret şirketi ile buna doğrudan yahut dolaylı olarak bağlı olan en az iki ticaret şirketinden meydana gelir. Bu durumda, hakim şirket ana şirket, bağlı şirketler ise yavru şirket konumundadır.
II.Hakim ve Bağlı Şirket İlişkisi
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre;
a) Eğer bir ticaret şirketi, diğer bir ticaret şirketinin doğrudan veya dolaylı olarak;
- Oy haklarının çoğunluğuna sahipse veya
- Şirket sözleşmesi uyarınca, yönetim organında karar alabilecek çoğunluğu oluşturan sayıda üyenin seçimini sağlayabilmek hakkını haizse veya
- Kendi oy hakları yanında, bir sözleşmeye dayanarak, tek başına veya diğer pay sahipleri ya da ortaklarla birlikte, oy haklarının çoğunluğunu oluşturuyorsa,
b) Bir ticaret şirketi, diğer bir ticaret şirketini, bir sözleşme gereğince veya başka bir yolla hâkimiyeti altında tutabiliyorsa,
bu durumda birinci şirket hâkim, diğeri ise bağlı şirket sayılır.
III. Bildirim, Tescil ve İlan Yükümlülükleri
Eğer bir teşebbüs veya bir ticaret şirketi; bir sermaye şirketinin sermayesinin, doğrudan veya dolaylı olarak;
- % 5’ini,
- % 10’unu,
- % 20’sini,
- % 25’ini,
- % 33’ünü,
- % 50’sini,
- % 67’sini
- veya % 100’ünü
temsil eden miktarda paylarına sahip olursa ya da payları bu yüzdelerin altına düşerse;
bu durumda teşebbüs veya ticaret şirketi, keyfiyeti söz konusu işlemlerin tamamlanmasını izleyen on gün içinde, sermaye şirketine ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile diğer kanunlarda gösterilen yetkili makamlara bildirir.
Anılan bildirim yükümlülüğü, ancak payları iktisap eden veya elden çıkaran teşebbüs ya da ticaret şirketinin bir topluluğa dahil olması halinde doğar.
Dolaylı iştiraklerin bildiriminin söz konusu olması durumunda, dolaylı yoldan eşikleri aşan veya eşiklerin altına düşen tüm teşebbüs veya ticaret şirketleri için bildirim, bunlardan herhangi biri tarafından tümü için yapılabilir.
IV. Yönetim Kurulu Üyelerini ve Yöneticilerin Bildirim Yükümlülüğü
Teşebbüsün ve sermaye şirketinin yönetim kurulu üyeleriyle yöneticileri de, kendilerinin, eşlerinin, velayetleri altındaki çocuklarının ve bunların, sermayelerinin en az % 20’sine sahip bulundukları ticaret şirketlerinin o sermaye şirketindeki payları ile ilgili olarak bildirimde bulunur.
V. Bildirimlerin Şekli ve Süresi
Bildirimler, yükümlülüğe konu işlemin tamamlanmasını müteakip on gün içinde yazılı şekilde yapılır.
VI. Tescil ve İlan Yükümlülüğü
Sermaye şirketleri, kayıtlı bulundukları ticaret sicili müdürlüğüne bu bildirimleri, aldıkları tarihten itibaren on gün içinde tescil ve ilan ettirir.
Tescil ve ilan yükümlülüğü için öngörülen bu sürede ilgili ticaret sicili müdürlüğüne başvuru yapılmadığı takdirde, ilgili paylara ait oy hakkı dahil, diğer haklar donar.
Şirketler topluluğunda pay devri bildirimleri hakkında daha detaylı bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ortaklıklar Hukukunda ve pay senetlerinde 25 yılı aşkın uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle size yardımcı olmaya hazırız. Ayrıca, ortaklıklara ilişkin binlerce içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşmak için Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne üye olabilirsiniz.