Limited Şirket Esas Sermayesinin Azaltılması İçin Gerekli Belgeler ve Tescil İşlemleri
Limited şirketlerde sermaye azaltımı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, bu yazımız Size bir fikir verebilir.
I. Azaltma İçin Ticaret Siciline Yapılacak Başvuru Belgeleri
Eğer sadece azaltım yapılacaksa (yani, azaltım ile birlikte ve eş zamanlı olarak artırım yapılmayacaksa) tescil başvurusunda ticaret sicili müdürlüğüne aşağıdaki belgeler verilir:
a) Azaltıma ilişkin şirket müdürleri raporunun onaylandığı ve azaltımın ne tarzda yapılacağının gösterildiği genel kurul kararının noter onaylı örneği.
b) Azaltımın sebepleri ile amacı ve ne şekilde yapılacağını gösterir şirket müdürü veya müdürleri tarafından hazırlanmış ve genel kurul tarafından onaylanmış rapor.
c) Azaltıma rağmen şirket alacaklılarının haklarını tamamen karşılayacak miktarda aktifin şirkette mevcut olduğunun belirlenmesine ilişkin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ya da denetime tabi şirketlerde denetçinin bu belirlemelere ilişkin raporu.
ç) Şirket sözleşmesinin değişiklikten sonraki yeni duruma uyarlanmış metni.
d) Şirket alacaklılarına yedişer gün arayla üç defa çağrı yapıldığına dair sicil gazetesi örnekleri.
e) Alacakların ödendiği veya teminat altına alındığını gösteren belge örnekleri.
Eğer sermaye, zararlar sonucunda bilançoda oluşan bir açığı kapatmak amacıyla ve bu açıklar oranında azaltılıyorsa;
a) Şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme yükümlülüklerinin tamamen ödendiğini gösteren belge de ticaret sicili müdürlüğüne verilir,
b) Şirket müdürlerince alacaklıları çağırmaktan ve bunların haklarının ödenmesinden veya teminat alınmasından vazgeçilmiş ve buna ilişkin müdürler kurulu kararı müdürlüğe ibraz edilmiş ise yukarıdaki (d) ve (e) bentlerinde belirtilen belgeler aranmaz.
II. Azaltımın Tescili
Azaltmada ticaret siciline aşağıdaki olgular tescil olunur:
a) Azaltıma ilişkin genel kurul kararının noter onaylı örneği.
b) Azaltıma ilişkin şirket sözleşmesi değişikliği.
c) Azaltımın sebepleri ile amacı ve ne şekilde yapılacağını gösterir şirket müdürü veya müdürlerince hazırlanmış ve genel kurul tarafından onaylanmış rapor.
Sermaye, zararlar sonucunda bilançoda oluşan bir açığı kapatmak amacıyla azaltılıyor ise, şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme yükümlülükleri tamamen ödenmeden azaltım tescil edilemez.
III. Eş Zamanlı Sermaye Artırımı
Azaltma ile Artırmanın Eş Zamanlı Olarak Yapılmasında Gerekli Belgeler
Azaltma işlemi ile birlikte eş zamanlı olarak, azaltılan miktarla aynı tutarda veya daha yüksek bir tutarda artırıma karar verilmesi halinde, aşağıdaki belgeler de ticaret sicili müdürlüğüne verilir:
a) Azaltım ve artırımının eş zamanlı olarak yapılmasına ilişkin genel kurul kararının noter onaylı örneği.
b) Azaltım işlemi ile birlikte eş zamanlı ve aynı miktarda yapılan sermaye artırımında artırılan sermayenin tamamen ödendiğine; daha yüksek sermaye artırımı yapılması halinde ise, şirket sözleşmesinde artırılan sermayeyi oluşturan pay bedellerinin belirli bir kısmının sermaye artırımının tescilinden önce ödenmesi öngörülmüşse, bu tutarın da 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na uygun olarak bankaya yatırıldığına dair banka mektubu.
c) Azaltım ve artırımın eş zamanlı olarak yapılmasına ilişkin hükümleri içeren değişik şirket sözleşmesi metni.
ç) Şirket sözleşmesi değişikliği Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazısı.
d) Sermayenin tamamının ödendiğine, karşılıksız kalıp kalmadığına ve şirket özvarlığının tespitine ilişkin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ya da denetime tabi şirketlerde denetçinin bu tespitlere ilişkin raporu.
Limited şirketlerde sermaye azaltımı nasıl yapılır konusu hakkında daha detaylı bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ortaklıklar Hukukunda ve pay senetlerinde 25 yılı aşkın uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle size yardımcı olmaya hazırız. Ayrıca, ortaklıklara ilişkin binlerce içtihat, mevzuat, makale, yazı ve belgeye ulaşmak için Tacirsoft Hukuk Bilgi Sistemi’ne üye olabilirsiniz.