İntifa Senedinin Özellikleri Nelerdir?

İntifa senedinin özellikleri nelerdir

Türk Ticaret Kanunu’na Göre İntifa Senetleri

İntifa senedinin özellikleri nelerdir diye merak ediyorsanız, bu yazımızı okumalısınız.

Senet, Kurucu Değil, Bildirici Niteliktedir.

Öncelikle, Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) “intifa senedi” olarak adlandırılan belgenin, kuruculara ve diğer kişilere intifa hakkı tanınması için mutlaka bir senet çıkarılmasını zorunlu kılmadığını belirtmek önemlidir. Bu senet, intifa hakkının sadece devredilmesini kolaylaştırır. Hakkın içeriğinde ya da kullanımında herhangi bir değişiklik yapmaz. Dolayısıyla, bu senet, bir “kurucu” değil, “bildirici” niteliktedir. Bununla birlikte, intifa hakları için de paylar gibi kıymetli evrak şeklinde senetler düzenlenebilir.

Sözleşme ile Düzenlenmesi Şarttır.

Bu senetlerin en önemli özelliklerinden biri de, şirket sözleşmesinde bunları düzenleyen açık bir hükmün bulunması gerekliliğidir. İntifa hakkı, şirketin kuruluş sözleşmesinin ya da bu sözleşmede yapılan değişikliklerin tescili ile kendiliğinden ortaya çıkar. Şirket, senet düzenlerken, bunlara çeşitli sınırlamalar getirebilir. Örneğin, belirli bir süreyle sınırlı olabilir.

Sahibine Ortak Sıfatı Kazandırmaz.

Senet, sahibine “ortak” statüsünü kazandırmaz. Senet, şirkette herhangi bir payı temsil etmez. Bu durum, 6102 sayılı TTK’nın 503. maddesinde açıkça belirtilmiştir. Ancak, senet sahibi aynı zamanda şirketin ortağı ise, ortaklıktan kaynaklanan haklarını kullanmaya devam eder. Bu senede sahip olmak, sahip olunan payların sağladığı hakları ortadan kaldırmaz ya da sınırlamaz.

Sahibine Müstakil Akid Konumu Tanır.

Senet sahibinin şirkette ortak olup olmaması, intifa haklarını etkilemez. Çünkü, senedin tanıdığı haklar şirket paylarından bağımsızdır. İntifa hakkı sahipleri, şirketle bağımsız bir “müstakil akid” konumundadır. Yani, şirket ile bu sahipler arasında, ortaklık ilişkisine dayanmayan bir sözleşme ilişkisi mevcuttur. Bu nedenle, şirket genel kurulu, intifa hakkı sahiplerinin onayını almadan, şirket sözleşmesini değiştiremez ve intifa haklarını kaldıramaz.

Genel Kurulda Oy Hakkı Vermez.

Bu senetler, sahibine genel kurulda oy hakkı vermez. Senet sahiplerinin genel kurula katılma ve genel kurul kararlarına itiraz hakları yoktur. Ancak, şirket sözleşmesi bu senetlerin sahiplerine genel kurula katılma ve soru sorma hakkı tanıyabilir.

Şirket Yönetimine Müdahale Hakkı Tanımaz.

Bu senetlerin sahipleri, şirket yönetimine müdahale edemezler. Örneğin, kötü yönetim nedeniyle şirket kâr elde edememişse, bu durumla ilgili talepte bulunamazlar. Senet, sahibine “şarta bağlı talep hakkı” verir. Yani, şirket kâr elde etmedikçe veya tasfiye artığı oluşmadıkça, veya sermaye artırımı yoluyla yeni paylar çıkarılmadıkça, bu senet sahiplerinin talep hakkı doğmaz.

İntifa senedinin özellikleri nelerdir konusu hakkında daha detaylı bilgi almak ve ihtiyaçlarınıza özel çözümler için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ticaret Hukuku ve pay senetlerinde 25 yılı aşan uzmanlık, bilgi birikimi ve tecrübemizle hizmetinizdeyiz. Kurucumuz Dr. Soner Altaş’ın “Pay Defteri” adlı kitabı ve ticari defteri, bu alandaki tek eser olarak Türkiye’de önemli bir kaynak sunmaktadır. Bu bilgiyi de dikkatlerinize sunarız.

error: Content is protected !!
Sohbet Başlat
1
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba
Yardımcı olabilir miyim?